Contact » +31 (0)6 4068 0006 - info@eeuf.net - BE 0636 855 280

Don Jamie (Don Cubero)

Don Jamie heet eigenlijk Don Cubero, hij komt van bekende ex stierenvechter en vechtstieren- en paardenfokker Don José Benitez Cubero de Pallarès te Madrid. Jamie was een bekend Portugese stijl stierenvechterspaard in de jaren 90 met zijn ruiter, de rejoneador Juan Sanz. Op gegeven moment begon Jamie uit alle macht tegen zijn stierenvechter te vechten. Hij leek het zat en er was geen land meer met hem te bezeilen. Nadat zijn stierenvechter dacht met Jamie een buitenritje te maken gooide Jamie hem zonder pardon van een brug. Vanaf dat moment konden de mannen helemaal niets meer met Jamie en ze durfden hem zelfs niet meer zijn stal uit te halen. Negen maanden lang bleef Jamie opgesloten in zijn stal totdat een Nederlandse dame met de naam Sandra Boddeus hem uit medeleven kocht. Vanaf daar ging Jamie op een 11 hectare grote weide om aan te sterken. Maar ook Sandra kon weinig met Jamie en ze ging op zoek naar een tehuis dat met zijn zware psychische problemen kon omgaan. Dat vond Sandra uiteindelijk in België bij Josepha Guillaume op 1 juni 2001. Josepha ving Jamie op en een lange reis van vallen en op staan begon voor hen beiden.
Josepha had gelukkig geen ander doel met Jamie dan hem te helpen zijn zwaar trauma te verwerken. Josepha was opgegroeid met paarden en stond erom bekend dat zij met de moeilijke en onmogelijke paarden wèl overweg kon. Maar wat Jamie betreft moest ze inzien dat ze nog nooit zo een zwaar geval had meegemaakt. Na enkele jaren lukte het Josepha een diepe vriendschap en vertrouwensband met Jamie te ontwikkelen en Jamie, hoewel het moeilijk bleef voor hem, begon hij weer vertrouwen te krijgen en – wat vooral belangrijk is - wat plezier in het leven te krijgen. Het werken met Jamie, heeft Josepha echter zo veel inzicht en ervaring verschaft dat het er toe heeft bijgedragen dat zij als internationaal paardentrainer en gepubliceerd auteur aan het werk is. Om paardenwelzijn verder te vergroten met de door haar opgedane kennis heeft zij aldus  in 2012 een instructeur school gestart en een stichting ter bevordering van het welzijn van paarden doormiddel van het uitdragen van oude en nieuwe kennis op basis van een gezonde en vriendelijke manier van omgaan met en trainen  van paarden.

Jamie is inmiddels 33. Hij heeft een goedaardige vorm van huid, prostaat- en darmkanker die supplementen behoeft. Hij kan daardoor moeilijk op gewicht blijven en moet enorm veel eten, maar hij heeft verder geen pijn gelukkig. Afgezien daarvan voelt hij zich nog goed en verzint hij nog grappen voor  de mensen en paarden om hem heen. Jamie leeft met andere revalidatie en schoolpaarden bij Equus Universalis. Hij maakt nog vaak contact met paarden die ter revalidatie bij Josepha zijn, die ook zwaar getraumatiseerd zijn en enkel het contact met Jamie alleen al werkt vaak helend voor hen. Je ziet ze dan met de ogen dicht naast elkaar staan, het is echt zeer mooi en sereen om te ervaren.

Jamie is dan ook nog steeds enorm waardevol voor ons en we hopen dat we hem nog zeker 10 jaar mogen hebben. Zijn onderhoud en dat van de andere revalidatie paarden is erg duur, naast al het andere werk dat we nog doen om paardenwelzijn te verbeteren met onze VZW. We komen dan ook handen, uren en middelen te kort. Indien u EEUF ondersteunt, ondersteunt u mee zodat Jamie alles krijgt wat hij nodig heeft.
Jamie is al vele jaren een ambassadeur voor het comité Anti Stierenvechten (CAS International) en zij plaatsen Jamie op hun lijst van vecht stieren en paarden adoptanten. We hopen aldus dat Jamie ook via deze weg veel ondersteuning krijgt!
 

Meet our Team