Contact » equusuniversalis@gmail.com

verslag werkstudent

We dachten dat het wel leuk zou zijn eens een werkstudent aan het woord te laten. Hier beneden volgt een verslag van werkstudent Frederieke van Nes.
Heb je ook interesse om werkstudent te zijn bij Josepha of een van de andere Equus Universalis Trainers die deze mogelijkheid bieden, mail dan naar info@EEUF.net

Wat Josepha overigens het meest is bijgebleven was hoe een tinker de barokke paarden voorbij streefde en piaffe en galop op de plaats aanbood op tijd van 2 maanden training...:

"Verslag van 3 maanden werkstudent bij Equus Universalis april 2015-juli-2015
Op een regenachtige dag, filosoferend over en zoekend naar wat ik wilde na mijn studie psychologie, stuurde ik Josepha een mailtje. Ik was al enige tijd bezig met het trainen met positieve bekrachtiging, en wil graag ‘als ik later groot ben’ samenwerken met paarden in therapie voor mensen. Echter, van klassieke dressuur had ik nog te weinig kaas gegeten. Na het lezen van de website, leek Josepha mij de juiste persoon om contact mee op te nemen; wie weet wist zij iemand bij wie ik als werkstudent aan de slag zou kunnen
Blij verrast was ik toen ze me terugmailde dat mijn tinker Jeppe en ik bij haar welkom waren. Na een kennismaking, stonden we een paar maanden later op de stoep in Riemst. Klaar voor 3 maanden ondergedompeld worden in de wereld van ramener, shoulderlift en meer. 
De eerste dagen, weken misschien zelfs, waren vooral confronterend. Josepha benoemde veel patronen die erin gesleten waren in de loop der jaren. Jeppe bracht zijn gewicht bijvoorbeeld snel naar de voorhand en dat ik hem zijn achterhand veel liet wijken om in beweging te komen, maakte het er niet echt beter op. Dat Jeppe regelmatig kribbig op me reageerde zag ik voor 100% als falen aan mijn kant, met alle bijbehorende emoties van dien. Het was fijn dat ik het gevoel had al mijn gedachten, twijfels en hersenspinsels te kunnen bespreken, ook wanneer die ingingen tegen wat Josepha me probeerde te leren. 
Gelukkig was er altijd genoeg werk aan de winkel, waardoor ik tijdens het aanstampen van de mestkar kon nadenken over het nut van de ramener, of kon filosoferen over Jeppes kribbigheid terwijl ik brandnetels om zeep hielp. Het waren 3 maanden hard werken, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat Josepha wilde dat ik zoveel mogelijk op zou steken; we gingen van hot naar her voor lessen  en tussendoor was er regelmatig tijd om de trainen met Jeppe. Zo ontzettend veel tijd spenderen tussen de paarden heeft me een stuk zelfzekerder gemaakt. En me hiernaast doen besluiten dat ik voorlopig alleen nog maar méér wil; meer paardenlessen, meer filosoferen over trainen, meer uitdagingen met Jeppe.
De belangrijkste les die ik geleerd heb is dat paarden niet alleen míj iets te bieden hebben in de vorm van zelfinzicht of lessen in geduld, maar dat ik hun ook iets te bieden heb, jùist door uitdagende oefeningen die een paard trots maken; een soort paardenpilates! 

Ik heb zeker nog geen seconde spijt gehad van mijn besluit om als werkstudent bij Equus Universalis aan de slag te gaan. En als dat niet vanwege alle paardenlessen is, dan is het wel vanwege het bespreken van plantenambulances of Italiaanse wijnkoeriers op roze brommers, die keren dat het even níet over paarden ging!

Bedankt!

Frederieke van Nes en Jeppe"