Contact » equusuniversalis@gmail.com

Hengsten

Van oudsher is er altijd enkel met hengsten gewerkt. De redenen hiervoor liggen in het feit dat hengsten enerzijds wegens hun bouw en karakter meer geschikt zijn voor het werk met en onder de mens. Anderzijds waren de merries simpelweg nodig voor de nieuwe aanwas en tevens de opvoeding daarvan.
Tegenwoordig zien we echter nog weinig hengsten in noord-West Europa, de meesten worden al op vroege leeftijd geruind. Hengsten staan te boek als moeilijk, gevaarlijk en onhandelbaar. Hoe kan het dan dat men duizenden jaren allemaal hengsten gebruikt heeft, in alle voorkomende dagdagelijkse zaken, zelfs in dichtbevolkte gebieden waar er in verhouding vaak evenveel paarden waren als er tegenwoordig auto’s zijn?

Fokbeleid
Als we kijken naar gebieden in Europa waar de oorspronkelijke Europese Rijkunst nog min of meer leeft, zien we ook dat bij de daarvoor geschikte oorspronkelijke paardenrassen wel nog altijd hengsten gebruikt worden voor het werk. De hengsten kenmerken zich in zachtaardigheid en werklust en vaak rijden er zelfs kinderen mee. Ligt dat dan aan het ras? 
Het antwoord is ja en nee. Enerzijds ligt het aan het ras, maar dan niet zo zeer aan het type paard, maar wel aan het fokbeleid. Er is namelijk al heel lang (vaak eeuwen) zeer zwaar gelet op een uitmuntend karakter. Hengsten (en merries!) die niet een vriendelijk, betrouwbaar en meegaand karakter hebben worden absoluut volledig uitgesloten van de fok!

Opfok
Maar dat is niet het enige. Zoals we binnen EEUF met klem aangeven is de opfok van uiterst belang om een gezond en goed functionerend paard te krijgen. Indien de eerste levensfase (0-3 jaar) het socialiseren niet tot een goed einde is gebracht blijven deze paarden moeilijkheden geven op allerhande vlak, gedurende hun hele leven. Hoe goed de bloedlijnen ook geselecteerd zijn, feitelijk is het paard dan voorgoed verknoeit. Het sociale aspect en het voldoende lang opgroeien in sociale kuddes met verschillende leeftijden en geslachten is bij deze paardenrassen, waar de hengsten als eerste keus rijpaard dienen, eveneens op orde.
 
Gezien dat er met name in noordwest Europa dus blijkbaar niet meer voldoende geselecteerd wordt op karakter en spenen zowel als opfok het meewerkend karakter van paarden niet bepaald in de hand werkt, zijn veel paarden in verhouding met 20 jaar geleden vrij moeilijk hanteerbaar geworden. Uiteraard, indien dit het geval is, heeft men met hengsten dus nog grotere problemen, vanwege hun testosteron gehaltes dat aldus hun zelf controle zal overstijgen en aldus asociaal gedrag naar mens en mede-paard teweeg brengt. Castreren is vaak de enige optie om het paard nog enigszins bruikbaar te houden en dan nog op een zo vroeg mogelijk leeftijd.
Niet gesocialiseerde paarden kunnen veulens onmogelijk sociaal opvoeden. Je kunt niet doorgeven wat je niet hebt! Bovendien zijn steeds meer mensen de moeizame karakters van de huidige paarden normaal gaan vinden en sluit men ze niet uit van de (hobby) fok. Hierdoor blijft het probleem verergeren.

Het houden van een hengst
Goed gefokte, gesocialiseerde en opgevoede hengsten hoeven dan ook geen weggestoken eenzaam bestaan te leiden. Integendeel! sterker nog, voor het behoud van de goed functionerende en vriendelijke hengst is het ook voor hem van belang dat hij als paard kan leven. Hengsten die aan de critera voldoen kunnen prima samen leven in groepsverband met andere sociale hengsten en/of ruinen. Met merries gaat het natuurlijk ook, doorgaans zijn merries de baas, maar ongewenste paring kan dat natuurlijk wel plaats vinden. In de natuur leeft er doorgaans maar een hengst boven een bepaalde leeftijd met meerdere merries en veulens in een familie verband. De andere hengsten leven dan samen in zogenaamde vrijgezellen verbanden. Hengsten zijn dus even sociaal als merries en ruinen en men houdt hen dan best in de meest natuurlijke situaties: in vrijgezellen groepen van hengsten en ruinen of, indien men wenst te fokken met de hengst, samen met goedgekeurde sociale, lieve en gezond merries die men door hem gedekt wenst te hebben. De hengst zal goed zorgen voor zijn veulens en bij staan bij de opvoeding (en zo niet, dan is de hengst dus uiteraard NIET geschikt voor de fok!).

Verspreid deze informatie graag!
EEUF hoopt door de verspreiding van deze informatie, het goede voorbeeld geven en op een later tijdstip opzetten van een keurmerk voor onder andere fokkers voor recreatieve consumenten, een kentering te weg te brengen in Europa en weer terug te kunnen gaan naar een gezond, mooi, sociaal en aldus prettig werkbaar paardenbestand, dat door middel van het verspreiden van de juiste trainingkennis voorgoed behouden blijft.

Voorbeelden waar enkel of vaak hengsten gebruikt worden:
- De Spaanse bereden politie
- De Barokke Rijscholen van Europa zoals de Spaanse Rijschool uit Wenen en de Portugese Rijschool uit Lissabon
- circussen en shows
- Working Equitation


De Spaanse bereden politie gebruikt enkel hengsten van het PRE ras. Ook de koninklijke garde bij het koninklijk paleis in Madrid.
 
Verspreiden graag, maar benoem auteur en bron s.v.p.
© Josepha Guillaume - EEUF.net