Contact » +31 (0)6 4068 0006 - info@eeuf.net - BE 0636 855 280

Harnachement

Wij van EEUF adviseren voor de beginnende en recreatie ruiter, enkel harnachement dat op geen enkele manier in het nadeel van het paard kan werken.
Wij adviseren dan ook om hele duidelijke redenen de volgende criteria voor uw harnachement te hanteren:
 
- de zachte kaptoom of andere bitloze hoofdstellen die volledig uit (kunst)leder bestaan en het paard nergens kunnen pijn doen
- een (flexibel) zadel dat perfect past voor paard en ruiter en spiergroei en beweging van de longissimus niet verhindert bij het paard en een correcte houding uitnodigd maar niet afdwingt bij de ruiter
- een brede singel van aangenaam materiaal en de juiste lengte
- een cordeo ook wel hals riem of balansteugel genoemd, vooral als houvast voor beginners maar ook als onderdeel voor de opleiding van het (jonge) paard
 
Hoe zacht het harnachement ook is, de noodzaak tot correct opleiden en trainen blijft. Ook met een zachte optoming kan men het paard schade toebrengen tijdens het (verkeerd) rijden. Echter, men kan het paard minder gemakkelijk (onbewust) in een verkeerde houding dwingen of over zijn fysieke grenzen jagen.
 
EEUF is niet tegen het gebruik van bitten en sporen. Wel meent EEUF dat het gebruik ervan, gezien het algemene kennisniveau van mensen met paarden, niet vanzelfsprekend moet zijn. Bitten en sporen zijn nu eenmaal machtsmiddelen waarbij men paarden al dan niet onbewust over hun fysieke grenzen kan duwen of in ongezonde houdingen kan laten lopen, wat vroege arbeidsongeschiktheid uiteraard in de hand werkt en met gevolg de paardenasielen doet volstromen, zoals heden het geval is.
Voor wat betreft het gebruik van bitten en sporen bekijkt EEUF de situatie zeer pragmatisch: ruiters wiens paarden tot op hoge leeftijd gezond werken veroorzaken voor hun paarden dan ook geen problemen. Als voorbeeld noemen we de Spaanse Rijschool uit Wenen.
Ruiters waarbij paarden in de regel vroegtijdig arbeidsongeschikt raken of vaak kreupel en ziek of moeilijk zijn, moeten eerst onderwezen worden in het correct trainen, waarbij EEUF dan adviseert dit eerst met minder ingrijpend harnachement te doen zoals hierboven beschreven.

EEUF zo graag zien dat maneges in ieder geval hun beginnende ruiters en groepslessen de paarden optomen met bitloze hoofdstellen en cordeos, en de ruiters aldus eerst leren op zit- en beenhulpen de paarden te sturen en schakelen, voordat (indien) zij met een bit mogen rijden. Dit zou na onze ervaring de paarden sparen en de ruiter beter vanaf het begin bewust maken en opleiden.

Het Houston Police department (top foto) uit de Verenigde Staten is al jaren bit- en ijzerloos, wat bewijst dat het onder alle omstandigheden kan. Bovendien blijken de paarden veel langer mee te gaan en aldus langer gezond en arbeidsgeschikt te blijven.


Spaanse dressuurruiter Xifra met Morisco tijdens de ruiterspelen in Aken, 1930, bewijst dat een correct opgeleid paard geen bit nodig heeft, zelfs geen hoofdstel.

Meet our Team