Contact » equusuniversalis@gmail.com

Het Gymnasium

Het gymnasium zijn een reeks beproefde oefeningen die sinds duizenden jaren door mensen aan paarden worden aangeboden indien ze als rijpaard moeten gaan dienen.

Het gymnasium zijn een reeks beproefde oefeningen die sinds duizenden jaren door mensen aan paarden worden aangeboden indien ze als rijpaard moeten gaan dienen.
De reden van deze oefeningen is puur en simpel: zonder deze oefeningen kan het paard zijn taak als rijpaard niet lang volhouden omdat hij door de natuur nu eenmaal niet geboren wordt als rijd- en lastdier.
Wat de natuur echter wel heeft voorzien zijn oefeningen die het paard helpen zich dusdanig lichamelijk te ontwikkelen zodat de negatieve impact die gereden worden met zich meebrengt, zo goed als teniet kan worden gedaan.
 
Laat die oefeningen nu net de bewegingen zijn die paarden onderling maken om met elkaar te communiceren. Paarden praten immers voor 99% met lichaamstaal.
Door de paarden deze oefeningen te vragen door middel van onze lichaamstaal, leggen we tegelijkertijd een duidelijke doch lichte communicatie tussen paard en mens en visa versa. Vandaar dus dat er eigenlijk geen nut is voor enige andere vorm van basis paardentraining dan het Gymnasium. Of je nu jumping, dressuur of buitenritten wilt doen, het Gymnasium is de basis voor alles. Men start met het jonge paard aan de hand rond tussen de 3,5 en 5,5 jaar. Vervolgens werkt men het jonge dier vanaf 5,5 aan de hand verder met een lichte ruiter in het zadel, waarna het dier de oefeningen met ruiter binnen de kortste keren beheerst en men zo veilig met het jonge paard weg rijdt. 
Veilig voor de mens omdat het jonge dier perfect luistert onder zadel, veilig voor het paard, omdat hij zijn lichaam vanaf het begin correct dragend gebruikt, onder zijn ruiter.
 
Dat is de simpele maar onontbeerlijke kracht van het Gymnasium!
 
Paarden die het gymnasium geruime tijd wordt aangeboden:
- blijven gezond in hun werk als rijpaard tot minimaal 25-28 jaar en worden 30 tot 35 jaar
- zijn heerlijk licht en gemakkelijk te rijden indien je bekend bent met de gymnastiserende hulpgeving
- hebben aandacht en focus voor hun ruiter, zijn goed ter been en houden hun ruiter aan boord: veiligheid voor mens en paard dus
- zijn fysiek zo ontwikkeld dat ze mentaal gelukkig en kalm hun werk kunnen uitvoeren
- genieten van het werk omdat de paarden ervaren dat het hun sterk en flexibel maakt (in tegenstelling tot werk dat hen verslijt en zeer doet)
 
De oefeningen zijn beschreven door de zogenaamde oude Meesters zoals Xenophon, Antoine de Pluvinel en Francois Robichon de la Guérinière.
 
Het gymnasium in de 21st eeuw:
Helaas, door de kennis die verloren is gegaan tijdens met name de industrieële revolutie, zijn de laatste decennia paarden veelal verkeerd getraind, te vroeg ingereden, niet gesocialiseerd en niet altijd heel verstandig gefokt. Het resultaat zijn paarden met problemen die de oude meesters nooit tegen kwamen en waarover zij dus ook niet geschreven hebben. Zij waren in de fortuinlijke positie de allerbeste, goed gesocialiseerde hengsten voor dit werk te selecteren op gezondheid, karakter en conformatie. Daarnaast begon men allervroegst in de hand te werken met 5,5 a 6 jaar. inrijden wordt door veel meesters pas aangeraden vanaf 8 jaar. Vandaar dus dat paarden in vroegere eeuwen, zonder alle medische mogelijkheden die we nu hebben, desondanks ouder werden dan tegenwoordig en veel langer mee gingen onder zadel!
 
Dit staat in schril contrast tot wat de huidige situatie is. Men kan met veel paarden de problemen van vandaag niet gewoonweg aan het Gymnasium beginnen zoals beschreven door de oude meesters. Deze 'moderne'problemen moeten eerst opgelost worden om tot een als het ware: ‘0 vertrekpunt’ te komen: een paard dat niet langer last heeft van fysieke of mentale problemen. Indien het paard terug tot het 0 punt is gebracht wordt hij niet langer belemmerd om met het Gymnasium zoals beschrevenstaat, te starten.
Bij EEUF en haar instructeurs vindt u de informatie die u nodig heeft uw paard te helen en vanaf daar opnieuw op de juiste manier te vertrekken.
In dit geval heet: genezen is voorkomen! Want eens men met deze informatie aan de slag is gegaan, zal men nooit meer dezelfde fouten maken bij het starten met een volgend paard. Op die manier wil EEUF de cirkel voorgoed doorbreken. Heeft u paard geen problemen, dan kunt u natuurlijk ook bij een EEUF instructeur terecht om te zorgen dat ze ook niet zullen ontstaan en om nog heel lang te genieten van de lichtste en fijnste manier van rijden, de Equus Universalis Rijkunst.
 
© Josepha Guillaume - EEUF