Contact » equusuniversalis@gmail.com

Opleiden jonge paarden

Wanneer we beginnen ons jonge paard op te leiden als rijpaard willen we graag dat hij een leven lang gezond en gelukkig is met zijn taak. Paarden kunnen gemakkelijk 35 jaar of ouder worden en het is eeuwenlang gebleken dat paarden tot minimaal 25 jaar goed kunnen blijven functioneren op hoog niveau indien de mens bepaalde richtlijnen aanhoudt en bepaalde voorbereidingen treft.
 
Leeftijd van inrijden
Met inrijden lopen we feitelijk vooruit op de zaken, maar aangezien deze vraag het meest gesteld wordt, beginnen we daarmee. De groeischijven in de rug van een paard zijn pas op zijn vroegst dicht bij 5,5 jaar! Dat betekent dus dat we pas veilig op de paardenrug kunnen gaan zitten vanaf 5,5 jaar maar liefst past bij 6 tot 7 jaar. Antoine De Pluvinel spreekt in Le Manege Royal (1619) van het starten van paarden aan de hand op 5,5 jaar, Francois Robichon de La Guérinière spreekt zelfs van niet eerder in het zadel te gaan dan 8 jaar. Het is dus ongezond, pijnlijk en onverstandig om vóór de leeftijd van 5,5 op je paard te gaan zitten! En in veel gevallen kun je beter wachten tot 6 a 7 jaar. Belangrijk is om je eveneens te vergewissen dat je paard een bepaalde voorbereiding aan de hand nodig heeft om veilig en gezond bereden te kunnen worden. Deze voorbereiding heet grondwerk Gymnasium.
 
Wat te doen van 0 t/m 1.5 jaar?
Enorm veel. Lees eveneens fokker en opfok in dit menu. Wanneer het paard van geboorte tot anderhalf jaar bij de moeder of naaste familie is kun je de volgende dingen heel voorzichtig doen zonder druk of dwang en aldus op basis van positieve bekrachtiging:
- aangeraakt worden en geaaid worden over het hele lichaam, waarbij het veulen keuze moet kunnen maken om weg te lopen en terug te komen
- aanraken en oppakken voetjes
- halster en/of cordeo om, stilstaan en volgen (aangeleerd zonder druk en op basis van beloning)
- eventueel al dan niet met mamma op de trailer gaan
- op stal staan (alleen pas vanaf 9 maanden en niet langer dan enkele uurtjes)
- laten enten en ontwormen, laten borstelen
- dekentje omdoen en dragen (indien nodig)
- spray laten opspuiten
- in aanraking komen met water, eventueel door het wassen van de moeder als het heel heet is (alleen indien de moeder het wassen graag heeft, anders een ander rolmodel nemen).
 
Wat te doen tot 1,5 tot 4?
Vanaf anderhalf kunnen we wat stapjes verder gaan. We kunnen dan de basis gaan leggen voor ons paard zijn taak en carrière als rijpaard, welke discipline we ook wensen te beoefenen. De volgende oefeningen zijn zeer nuttig om wanneer we gaan beginnen met het grondwerk gymnasium en het inrijden, we geen tot nauwelijks problemen zullen tegenkomen. Denk er aan, je heb alle tijd! Dus neem elke stapje zo klein mogelijk en wacht iedere keer tot het paard het kalm en met toestemming accepteert. Zorg daarmee dat er nooit angst en stress en aldus nooit een gevecht ontstaat!
- meewandelen aan halster of zachte kaptoom weg van de groep (alleen met mens op stap)
- schrik en obstakel training: over zeilen en poolnoodles, door nauwe doorgangen, targetten van plastic zakken en alle andere plezante en spannende zaken die kan bedenken.
- dekje op met dekensingeltje, later een licht boomlooszadeltje dat voldoende kort is
- halthouden en blijven staan, ook al lopen we om het jonge paard heen of lopen we weg (handig later voor opzadelen en longeren)
- microshapen van teugelhulpen op de zachte kaptoom
- op de cirkel lopen aan de kaptoom (zonder echt te longeren, want dat is ongezond voor het lichaam!)
- af en toe over balkjes, takkken of poolnoodles stappen, zowel aan de hand of op de cirkel
- alleen op stal of in een paddock staan zonder andere paarden te zien (voor als je straks allen weg wilt of in een binnen arena wilt rijden
- Spelen in vrijheid zie voor inspiratie www.artofnaturaldressage.com
 
 Wat te doen van 4 tot 5,5?
- starten met longeren aan de zachte kaptoom volgens Antoine De Pluvinel
- leren losmaken onderhals, kaak en nekgewricht via de teugels aan de zachte kaptoom
- Start met het grondwerk Gymnasium aan de hand met de zachte kaptoom
- Indien het paard de volgende oefeningen kan in stap aan de hand: Schouderbinnen, Pluvinel volte, travers, overgangen stap, halt, draf en achterwaarts: zadelmak maken (dat is dus niet inrijden!). We leren het paard om te gaan met gezadeld worden. Indien het paard aan de hand en aan de longe kan werken zonder problemen met het zadel, dan mag een lichte ruiter (50 - 60 kg) op een trapje naast het paard gaan staan van beide kanten. Vervolgens naast het paard springen van beide kanten terwijl men zich vast houdt aan het zadel. Daarna over het paard hangen en als het paard dat ook zonder problemen accepteerd mag men heel voorzichtig op het paard plaats nemen. Als dat goed gaat het paard door de begeleider aan de hand eens laten wegstappen. Daarna is het paard zadelmak. Dit dient vele maanden in beslag te nemen en het paard moet telkens beslissen wanneer de volgende stap mag plaats vinden.
 
Vanaf 5,5
- men mag na alle voorbereidingen tot dusver langzaam plaats nemen in het zadel indien men voldoende licht is qua gewicht en goed kan meebewegen met het paard zonder hem te hinderen. De begeleider zal het paard longeren en de oefeningen aan de hand verder vragen terwijl de ruiter geleidelijk de hulpen overneemt. Wanneer het paard alle Gymnasium oefeningen in alle lichtheid gemakkelijk kan uitvoeren op beide handen in stap zonder hulp van de grondbegeleider is het paard ingereden. Hierop kan de veilige en gezonde opleiding onder het zadel beginnen. Het paard is dan minimaal 6. Als we de natuur van het paard in acht blijven nemen en rijden en trainen volgens dat wat elk individueel paard lichamelijk en geestelijk nodig heeft kan hij dit werk gezond en gelukkig blijven doen tot minimaal 25 jaar, maar doorgaans langer. We mogen verwachten dat ons paard minimaal 30 jaar oud wordt. 
 
 
© Josepha Guillaume - EEUF