Contact » equusuniversalis@gmail.com

Pension & Huisvesting

Indien u uw paard na zijn opfok niet aan huis kunt stallen is het van belang dat u heel selectief op zoek gaat naar het juiste pension of huisvesting. Veel problemen die wij tegen komen met paarden hebben veelal meer met de behuizing of het stal management op het pension te maken dan met de relatie tussen de mens en zijn paard.

De meeste klachten die wij ontvangen aangaande pension:
- niet voldoende mogelijkheden om buiten te staan met sociale soortgenoten, met name in de winter
- standaard voer regime, niet aangepast aan de noden van elke individueel paard
- algemene verplichtingen aangaande chemische ontworming en jaarlijkse inentingen
- te weinig ruwvoer verstrekking of ruwvoer van slechte kwaliteit
- geen tot weinig mogelijkheid, met name in de winter om regelmatig met het paard te trainen

Indien u dus op zoek gaat naar een pension, vergewis u dan ervan dat deze elementen in orde zijn. Verder is het van belang dat u in alle rust met uw paard kunt trainen en werken. U heeft uw paard immers voor uw plezier gekocht en u investeert er tijd en geld in. Het ideale pension zou volgens de richtlijnen van EUF de volgende elementen moeten bevatten:
1. a. Sociaal contact en beweging: Alle paarden kunnen het jaar rond minimaal 8  uur per dag naar buiten in paddocks waar ze voldoende droog kunnen staan en bewegen.
1. b. Sociaal contact en beweging: Alle paarden kunnen wekelijks minimaal 2 uur vrij spelen met soortgenoten met wie ze goed kunnen opschieten. Paarden die elkaar niet liggen worden niet bij elkaar gezet.
1. c. Sociaal contact en beweging: Indien nieuwe paarden arriveren dienen deze met beleid te worden toegevoegd aan de groep, dit om sociale onrust en kwetsuren te voorkomen.
1. d. Sociaal contact en beweging: Paarden die asociaal zijn en andere paarden terroriseren of verwonden dienen buiten te groep te worden gehouden, eventueel apart met een paard dat hen socialisatie kan bijbrengen.
2. a. Voeding: Er wordt minimaal 1,3 tot 1,5 kg goede kwaliteit ruwvoer (hooi of voordroog) verstrekt per kg 100 kg lichaamsgewicht per paard per dag, best verdeeld in 4 a 5 porties van de grond of een laag hangend hooinet of eetbak. Zie ook: 'Gezondheidvanmijnpaard.nl'
2. b. Voeding: krachtvoer bestaat best uit hele granen zoals spelt of haver eventueel aangevuld met gemalen of gekookt lijnzaad. Krachtvoer bevat geen chemische toevoegingen zoals 'door de EU toegevoegde anti-oxidanten' en geen GMO mais en soja. Krachtvoer wordt in kleine porties van maximaal 1 kg per keer toegevoegd. Er wordt altijd eerst hooi verstrekt om de juiste darmflora op gang te brengen en te stimuleren.
2. c. Voeding: op de weides wordt een mengeling speciaal voor paarden gezaaid, dus geen melkvee gras. De weides worden bemest met de paardenmest buiten het weide seizoen. Er wordt geen kunstmest gebruikt. Zie voor meer informatie: 'Safergrass.org'
3. Gezondheid: inentingen en chemisch ontwormen is niet verplicht, maar er wordt per paard gekeken wat eventueel nodig is. Informatie over ontwormen: en vaccinatie zie: www.biomentor.org
4. a. Huisvesting: Indien de paarden 24 uur per dag buiten worden gehouden moet er ook voor de dieren laag in rang voldoende beschutting zijn van regen, wind, sneeuw, hagel, hitte en koude. De paarden moeten allen een droog en zacht ligbed ter beschikking hebben bijvoorbeeld van stro, zaagsel of zand, maar ook moet het paard de mogelijkheid hebben voldoende op een harde en droge ondergrond kunnen staan en lopen in verband met het tegen gaan van hoef en huid ziektes en een goede ontwikkeling van de hoef.
4. b. Huisvesting: indien de paarden individueel in boxen verblijven zien we graag dat de pension houder kleine aansluitende paddocks voorziet aan elke box. Punt 1. a en b dienen evenwel te blijven gelden.

Equus Universalis Foundation wil na de toekomst toe een keurmerk opzetten voor fokkers, maneges,opfok en pensionbedrijven opzetten. We zijn echter verheugd te melden dat het Vlaams Paardenloket momenteel een Kwaliteitslabel heeft opgezet onder de naam Equilabel. Wellicht zullen de doelstellingen van EUF niet honder procent overeenkomen met de doelstellingen van het Equilabel, doch vinden wij dit alleszins een geweldig en broodnodig initiatief en ontwikkeling in Vlaanderen. Voor meer informatie: http://www.vlaamspaardenloket.be/equilabel/checklist


© Josepha Guillaume - EEUF