Contact » equusuniversalis@gmail.com

Wat vroeger gemeengoed was is vrijwel verloren gegaan. Vrijwel, niet helemaal. Er zijn hedentendage nog enkele juwelen van rijscholen in Europa en zelfs daarbuiten te vinden.
We zetten er hier enkele van onze favorieten voor u op een rij.

De Spaanse Hofrijschool uit Wenen, Oostenrijk
De oudste nog springlevende rijschool in de wereld. Maar liefst 450 jaar onafgebroken klassiek werk en kennis van generatie tot generatie praktijk aan elkaar overgeheveld.
Voor deze rijschool is zelfs een speciaal ras gefokt, de wereldwijd bekende en geliefde lipizzaner, welke eveneens als eerste officiële paardenras stamboek aangemerkt mag worden. Vanaf de eerste dekking tot vandaag zijn alle gegevens van alle veulens netjes bewaard gebleven bij de stamfokkerij in Piber.
De hengsten welke in Wenen in de rijschool hun werk doen, starten voorzichtig in de school tussen 3,5 en 4 jaar, krijgen een 8 tot 10 jarige, zeer rustige opleiding, waarna ze in volle glorie hun klassiek correct werk tonen. Rond 27 gaan ze met pensioen, niet omdat ze op zijn, maar om dat ze het verdienen in volle gezonheid en kracht te gaan genieten van een lang en gezond pensioen, vertroeteld op de plek waar ze zijn geboren en hun jeugd hebben doorgebracht. Dat is het doel wat de Equus Universalis Rijschool wenst uit te dragen en voort te brengen, dat paarden met correcte start en arbeid, gemakkelijk tot 27 kunnen blijven werken en dan nog zeker 5 tot 10 jaar een goed pensioen kunnen genieten als dank voor hun bewezen diensten. De Spaanse Hofrijschool uit Wenen is dan ook ons grootste voorbeeld. Vandaar dat de leden van de rijschool les krijgen van Bereiter Oberhausen in 2016. Wilt u naar dat evenement komen kijken, mail dan naar info@eeuf.net
Er zijn dependances van de Spaanse rijschool uit Wenen opgericht in America en Zuid Africa.
Meer informatie over de Spaanse Rijschool: www.srs.at


Fürstliche Hofreitschüle Bückeburg, Duitsland
Anno 1608 wordt deze hofrijschool opgezet. Echter in 1789 wordt deze gemoderniseerd ten dienste van de nieuw opkomende 'Engelse'rijstijl en de barokke paarden maken plaats voor Engelse volbloeden. In 1945 wordt de rijschool echter gesloten vanwege de oorlog en bezet door het Engelse leger. In 1949 echter, wordt de rijschool als gewone moderne rijvereniging terug opgestart. Pas echter in 2003 wordt de rijschool door familie Krischke opnieuw leven in geblazen en wordt de rijschool in haar barokke eer herstelt. De Bückerburger Hofreitschüle heeft ook een magazine. Voor dit magazine is Josepha Guillaume maar liefst 5 pagina's lang geïnterviewd over Equus Universalis. Daarna heeft zij enkele artikelen geschreven die naar het Duits vertaald zijn en gepubliceerd in het magazine.
Meer informatie over de Bückerburgse Rijschool: www.hofreitschule.de


Le Cadre Noir Saumur, Frankrijk
Le Cadre noir is de nationale rijschool van Frankrijk opgericht in 1972.
Hoewel duidelijke kenmerken van de barokke era, heeft deze rijschool duidelijk meer lichte cavalerie elementen waardoor deze manier van werken betere mogelijkheden heeft tot het aansluiten bij de huidige sport. Echter, dat maakt het werk van Le Cadre Noir daarom nog niet minder klassiek. Het werk van Le Cadre Noir is inmiddels wereldwijd vaststaand en staat ten voorbeeld van alle andere rijscholen en hippisch instructeurs in Frankrijk, In principe is dat de meest na liggende structuur aan wat Equus Universalis wenst te bereiken in de Benelux.
Meer informatie over Le Cadre Noir: www.ifce.fr


 
Escola Portuguesa de Arte Equestre Lissabon, Portugal
Deze rijschool is in 1979 opgericht door het ministerie van Landbouw onder de leiding van Guilherme Borba en João Costa Ferreira. Het doel was het heropstarten van de barokke Koninklijke rijschool, welke gesloten was in de 19de eeuw en  het in leven houden en uitbreiden van de Portugese Klassieke rijkunst en met succes. Inmiddels is ook deze school wereldwijd een begrip. Het paardenras in de school is de veelzijdige en intelligente Alter real.
Het werk is mooi, licht en klassiek en deze school is absoluut het bezoeken waard.
Meer informatie over de Portugese Rijschool: arteequestre.pt


The Irish Army Equitation School Dublin, Ierland
Deze school is opgericht in 1926 ter promotie van de duurzame en succesvolle manier van het scholen van lichte cavalerie paarden ter ondersteuning van het behoud van kwalitatieve training in de paardensport. Daarnaast promoot deze school het nationale paard, het Ierse sport paard voorkomende uit de veelzijdige Irish hunter. De paarden worden dan ook aangeleverd door de Ierse staatsstoeterij. Deze school, die officieel tot het leger behoort heeft dan ook een belangrijke rol binnen de FEI correcte en duurzame sport opleiding, voortkomende uit de opleiding van het veelzijdige lichte cavalerie paard te behouden en (terug) uit te breiden binnen de sport, waar duurzaamheid en sportprestaties tegenwoordig niet altijd meer bepaald hand in hand gaat. Hoewel deze school meer gericht is op jumping en cross, maar ook het gebruik van het paard ter ondersteuning aan politie en leger, vinden wij ook deze school, of juist ook deze school zeer belangrijk voor het behoud van ons hippische cultureel erfgoed in Europa en het onderwijzen en uitbreiden van duurzame en functionele paarden training op alle vlakken zowel recreatief als sportief.
Voor meer informatie: www.military.ie/education-hq/equitation-school/

Advertentie

Uw advertentie hier?
Neem contact met ons op!

Ondersteun ons!